De glunderketting

Share

De glunderketting

Op Facebook kwam ik de glunderketting tegen. Wat een prachtig woord voor een prachtige ketting. Zonder dat je de ketting al gemaakt hebt, ga je glunderen van dit woord :-)De bedoeling is dat je een samen met de kinderen een ketting gaat maken met merino wol. Tijdens de proeftuintjes van Apeldoorn (ontwikkelleerkrachten) had een collega al een doos besteld en had de ketting met de kinderen gemaakt. Ik hoorde zulke enthousiaste verhalen dat ik het natuurlijk ook wilde uitproberen in mijn groep. De glunderketting kun je trouwens hier bestellen: https://www.glundercompany.nl/glunderketting/

De doos die je toegestuurd krijgt is al een cadeautje op zich. Hier word je al helemaal blij van. Zo vrolijk ziet hij eruit.

In de doos zitten 15 prachtige kleuren van merinoschapen en alle benodigdheden om deze ketting te kunnen maken.  Elk kind maakt een eigen kraal. Ze kiezen zelf hun kleuren uit. Zo wordt elke kraal bijzonder. 

De kinderen vonden het uitzoeken van de kleuren al een feest op zich. Daarna mochten ze kraal in een heerlijk, geurend zeepsopje doen en rollen maar. Het rook heerlijk in de klas en de kralen werden fantastisch. Mooi rond. Elke kraal is bijzonder en uniek. Overmorgen rijgen we de laatste kralen eraan en dan is de ketting klaar. In het pakket zit ook nog rood plastic poppetje, maar dat vind ik wat minder om eraan te doen. Alles is zo mooi van natuurlijk materiaal, dat ik het zo laat.

Laat de kinderen nu maar glunderen. Hoe dan? Nou, hij heet niet voor niets glunderketting en dat wordt bereikt doordat de kinderen de ketting steeds doorgeven aan elkaar. De kinderen geven de ketting door met een compliment aan elkaar. Zo breng je in de klas, steeds meer positiviteit. Hoe leuk is dat!!!!!!!!

Overmorgen is de ketting klaar. Dan vertel ik hier hoe het verder. Zullen de kinderen net zo enthousiast zijn als ik? VAST. 🙂 Oh en nog wat? Mijn collega’s zijn ook gelijk begonnen aan hun ketting. Dus kijk uit als je hem besteld, de doos is niet veilig.

De ketting is bijna af. Nog een paar kralen eraan. Het glunderen kan beginnen. De kinderen waren heel enthousiast en de ketting werd spontaan doorgegeven. Het leuke was, dat de kinderen elkaar hele andere complimenten gingen geven dan toen we met het zonnetje van de dag werkten. Toen waren de complimenten: je hebt een mooie broek aan, je oorbellen zijn mooi, je trui is mooi. Nu gingen ze elkaar complimenten geven over hun werkhouding,  dat ze zo goed aan het schrijven waren, goed meededen aan een kringgesprek. Als iemand de ketting een hele middag om had, werd er ook niets van gezegd. Ik moet hem ook niet vergeten, de kinderen helpen mij wel hieraan te herinneren. 

Ik heb de ketting in mei gemaakt met de kinderen. Deze ketting gaat mee naar de volgende groep. Leuk is het om deze ketting aan het begin van het jaar al te maken. Zeker in de gouden weken is dit een erg leuke en belangrijke activiteit.

 

Kijk ook eens bij mijn rekenpakketten, pakketten voor bij Lijn 3 of bij de pakketten bij Veilig Leren Lezen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Spelletjespakket om de letters b, d en p te oefenen.
 

 

Share