Geluk voor kinderen

Share

Thema geluk

Aan het begin van het jaar heb ik het boek: Geluk voor kinderen gekocht van Geluksexpert Leo Bormans. In het boek vind je 10 voorleesverhalen over  geluk. In elk verhaal staat er een vogel centraal. Elke vogel vertelt een verhaal aan de hand van de 10 pijlers van geluk. Over dit boek kun je gerust een jaar  mee aan de slag. Je kunt elk thema heel erg uitdiepen.

Het is een prachtig boek, lekker groot, mooi papier en de verhalen spreken de kinderen zeer aan. Er is ook een website met veel extra materiaal en downloads. http://www.degeluksvogels.com/ Ook is er een Facebook pagina: thema geluksvogels in de klas. Je vindt daar veel uitgewerkte lessen, ideeën en materiaal om je klas in gelukssfeer te brengen.

Sporo

Ik ben begonnen met het verhaal van Sporo dit jaar. Sporo zegt: doelen stellen en die stap voor stap realiseren. De verhalen zijn gebaseerd op echte vogels. Het is dan ook leuk om op youtube een filmpje over de vogel te laten zien.  Sporo  is een wevervogeltje en maakt een zeer ingenieus nest. Helemaal leuk was het toen ik in dierenpark Emmen was en opeens een wevervogel een nest zag maken. Er is zelfs een lied gemaakt over Sporo. Op youtube kun je hem beluisteren. Klik op het plaatje en je komt er vanzelf. Na elk verhaal in het boek vind je wat meer achtergrond over de vogels en staan er vragen bij waar je het met de kinderen over kunt hebben.

    

 

   

We hebben gepraat over doelen stellen. Welke doelen willen de kinderen graag realiseren de komende periode? Deze doelen hebben de kinderen opgeschreven en die hebben we opgehangen in de klas. We hebben geluksvogels getekend en ook nog geluksvogels gekleid. 

Mingo

Mingo is ook een vogel uit het boek. Mingo gaat over emoties. Je gevoelens uiten en een positieve houding aannemen.  Emoties spelen een belangrijke rol bij het welbevinden van een kind. Kan het kind zich goed uiten?  Kan hij/zij makkelijk uit een boze bui komen? Hoe voelt een kind zich? Een kind dat snel boos wordt, veel huilt maakt ook moeilijker vriendjes. We zijn begonnen met verhaal van Mingo (flaming0) en hebben over verschillende emoties gepraat. Dit kan mooi aan de hand van the Feelings Tree. Een boom met allemaal vogeltjes. Je kunt hier de boom downloaden en er zit ook een vragenlijst bij. Heel handig. Klik op de boom en je komt op de website.

Foto’s maken van de kinderen is natuurlijk heel leuk. Kunnen ze goed boos/blij/teleurgesteld kijken? Maak een foto van de kinderen waar zij zich gelukkig voelen op school. Ik heb de kinderen erbij laten schrijven waarom zij zich wel eens boos voelen. Is er niet aan de hand, baal je, ben je boos, kwaad of woest? Hoe reageer je? Heel mooi om hier over te hebben met de kinderen. Hebben we nog tips voor elkaar? Wat kun je doen als je boos bent? Wat helpt jou? Hier komen verrassende antwoorden op.  

De emotiemeter.

De kinderen hebben een wasknijper versierd met hun naam. Ze mogen die knijper vast maken bij het plaatje hoe ze zich voelen. het grappige is dat de kinderen continu hun knijper verplaatsen en dan ook nog vertellen waarom. je leert de kinderen goed kennen. Wat mij opviel, was dat er zoveel kinderen verdrietig zijn. Ze denken aan hun oma die overleden is of aan hun hondje die ze in moesten laten slapen. Gelukkig op deze foto waren de meeste kinderen blij, want het was juffendag. Er zijn trouwens ook erg leuke geluksvogeltjes te koop. Deze hebben we aan het eind van de juffendag meegegeven als presentje.

Misschien zit hier wat voor je bij:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Spelletjespakket om de letters b, d en p te oefenen.
 

Neem gerust een kijkje op de site.

Share